Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem na maślance

Jak każda mama, w której rośnie nowe życie, miewam zachcianki. Humorki też, ale o tym nie teraz. ;)

Postanowiłam, że będę się z Wami dzielić przepisami, z których sama korzystam, ponadto stworzę swoją własną internetową książkę kucharską. :)

Dziś na świecznik pójdą racuchy na maślance. Po rozmowie z koleżanką, która na obiad zaserwowała swoim mężczyznom racuchy, ja sięgnęłam po swój ulubiony przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jabłka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie owoce do dekoracji - truskawki, maliny, jagody, borówki (wg preferencji)

 

Do dzieła:

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do nich maślankę, mąkę, jajka, cukier, drożdże, cynamon. Ja nie lubię sprzątać, więc brudzę najmniej, jak się tylko da, dlatego wszytko mieszam w jednej misce łyżką tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Na patelni musimy rozgrzać olej, na rozgrzany olej łyżką wykładamy porcje ciasta (można formować okrągłe placuszki, dla mnie kształt nie ma większego znaczenia - liczy się smak, więc nie skupiam się na ich idealnym kształcie).
  3. Racuchy smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Następnie dobrze jest odsączyć je z tłuszczu, więc talerz wyścielamy ręcznikami kuchennymi, na nie wykładamy placuszki, a później już prosto do dzióbka, bo cynamonowy zapach roznosi się po całym domu i ciężko powstrzymać się od jedzenia.

image2

Smacznego!

czwartek, 08 czerwca 2017, mamowelowe

Polecane wpisy